BENGALKATTENS HISTORIA & URSPRUNG
Bengalkatten är ursprungligen en blandning mellan det vilda och det tama, men till sättet är bengalen lika tam som en vanlig huskatt. Bengalkatten har fått namnet Bengal cat från det latinska namnet "Felis Bengalensis", namnet på kattdjursgruppen Asian Leopard Cats (ALC) eller Asiatisk Leopardkatt. Detta är en liten djungelkatt som i vilt tillstånd finns i asien [läs mer här]. På 60-talet kunde man både i Europa och USA köpa ALC-katter i vissa zoo-affärer och en av grundtankarna med bengalen är att den ska tillfredsställa behovet av en tamkatt som liknar en vildkatt så att de vilda katterna ska få vara kvar i det vilda.
"Den som har en liten spinnande leopard i famnen vill inte gärna bära en päls från en död." En dam vid namn Jean Sugden hade studerat genetik och sysslade med kattuppfödning i USA på 60-talet, hon hade förutom sina tamkatter hemma också en ALC-katt hemma - en hona. Ingen trodde då att ALC-katten och en tamkatt kunde para sig, men plötsligt födde ALC-katten en liten fläckig hona som de döpte till KinKin. KinKin fick sedan i sin tur ungar, en fläckig och en svart. Jean fick då idén att skapa en tamkatt som var exotisk nog att kunna minska behovet av vilda husdjur, samt motverka pälsjakten. Tyvärr blev det inget mer med denna avel hos Jean just då och linjen dog ut.
1980 hade Jean gift om sig och bar efternamnet Mill, hon tog nu upp avelsarbetet på nytt och denna gång var målsättningen klar: att få fram en heltam kattras med den fläckiga ALC-katten som förebild och grund. Hon kontaktade Dr. Centerwall på Loma Linda universitetet i Californien där man forskade på kattsjukdomen leukos som är en blodcancerartad virussjukdom som inte drabbar vilda katter. Man hade därför korsat en ALC-katt med korthåriga huskatter med avsikt att studera immunförsvaret mot leukos genom blodprov från dessa avkommor och Jean Mill fick överta ett antal av dessa katter efter att de lämnat de nödvändiga blodproven för forskningen. Jean började avelsarbetet med dessa hybridkatter från universitetet och det visade sig snabbt att inga av de kattungar som var hanar blev fertila i vuxen ålder i dessa tidiga generationer, enbart honkatterna. Under stamnamnet Millwood parades de tidiga generationerna med en amerikansk spotted tamkatt samt en spotted tamkatt som de importerade till USA från ett zoo i New Delhi, Indien, där den bodde som gatukatt. Det sägs att det denna katt från Indien var den katt som förde med sig den glittrande pälsen till bengalen.
Fler ALC-linjer avlades in tillsammans med andra raser som Egyptisk Mau, Abessinier och Burma, någonstans bland dessa katter slank de partiella albinoanlagen in i aveln vilket ger våra snöbengaler sin karaktäristiska färg. Bara avkommorna med det allra bästa temperamentet valdes ut för att användas för vidare avel. Efter flera generationers parning med tamkatt var avkommorna stabila i temperamentet och även hanarna fertila. Detta blev Bengalen som är att betrakta som vilken vanlig tamkattras som helst idag - samt erkänd i alla registrerande förbund som tamkatt. Bengalens historia är unik och knappast någon tamkatt kan vara så lik sina vilda släktingar till det yttre. Men som alla andra tamkattraser är Bengalkatten idag en utpräglad sällskapskatt och familjemedlem. Den första bengalen importerades till Sverige 1995! Bengalen godkändes av det internationella registrerande förbundet TICA år 1991 med spottedmönster och 1994 godkändes marblemönstret och snövarianterna. Därefter godkändes rasen inom Independentförbunden (IDP-klubbarna som idag är en del av WCF), och 1999 godkändes den av det internationella förbundet Fife och därmed även i vårt svenska förbund SVERAK.
Till Sverige kom den första Bengalen 1995 och tyvärr följdes den av ett rykte att den skulle vara vild och farlig! På en av de första utställningarna i Sverige där bengalen visades blev ägaren tvungen att hänga för skynken för buren så att inga besökare eller andra katter på utställningen kunde se den eftersom den skulle vara så farlig! Idag vet vi ju att bengalen är en tamkatt och precis lika trevlig som alla andra tamkatter vi har i Sverige och de visas flitigt upp på utställningar runtom i Sverige! Sedan 1995 har det importerats Bengaler till Sverige från alla världens hörn och även exporterats svenska bengaler utomlands! Om du kikar i din egen svenskuppfödda bengals stamtavla kommer du säkert att hitta föräldrar eller mor/far-föräldrar till din katt som är importerade. Det är jätteviktigt för avelsarbetet att föra in nytt blod till vår kattras och undvika inavel och därför flyttar man katter över landsgränserna för det fortsatta avelsarbetet. När du köper en Bengalkatt i Sverige kan du vara säker på att den inte har en ALC-katt närmare än 5 generation i sin stamtavla. Från och med den femte generationen från en vildkatt räknas en katt som "tamkatt" enligt svenska lagar, de tidigare 4 generationerna däremot räknas som "hybridkatt" och får inte importeras till Sverige eller köpas & ägas av privatpersoner vilket gör att alla bengaler i Sverige är tamkatter. S*Nightmist bengaluppfödning är godkänd av länsstyrelsen enligt § 16 i djurskyddslagen för att bedriva kattuppfödning.
Copyright © Jessica Nylund | All Rights Reserved | Foton och text får ej kopieras från denna sida |